Preocupats per la situació de sequera, un grup de viticultors i de persones vinculades al sector vitivinícola penedesenc ha presentat formalment una sol·licitud al conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, demanant dotar al territori de la DO Penedès amb reg de suport.
Denuncien que moltes finques vitivinícoles, que al Penedès són majoritàriament de secà, estan per sota del llindar de supervivència i de la rendibilitat econòmica. En la carta asseguren que “estem aplicant totes les opcions agronòmiques i tècniques” per treballar amb menys aigua, però adverteixen que ja no poden “fer més”.
Els viticultors asseguren que la situació de sequera actual “segur que millorarà poc o molt”, però creuen “que es tornarà a repetir tard o d'hora”. És per això que el grup demana implementar reg de suport, amb un mínim de 1.500m3 per hectàrea, amb l’objectiu que “la viticultura del Penedès sigui viable econòmicament”.
El grup també ha demanat, a través de la petició, que cal redimensionar la dessaladora del Foix. Actualment, es projecta per tractar 20 hm3, però els viticultors expliquen que, pel reg que demanen, caldran 36 hm3. El grup creu que si no s’atén el que demanen, caldrà esperar un nou projecte i “és difícil que n’engeguin un de nou fins que l’actual no estigui en funcionament (està previst pel 2029)”, afegeixen. També assenyalen que la dessaladora ha d’aprofitar totes les possibles fonts d’abastament i regenerar tot tipus d’aigües, i alerten que la dessaladora del Foix només està projectada per fer ús de boca.
La carta al conseller està firmada per 16 viticultors del Penedès i d’altres personalitats lligades al territori i al sector vitivinícola. El grup ha creat un formulari a través del qual, qualsevol persona pot adherir-se a la sol·licitud.
Aquesta iniciativa va sorgir arran d’una trobada a Llopart, on es va presentar un projecte propi del celler subiratenc per intentar retenir el màxim d’aigua. Des de llavors, els assistents han treballat en conjunt per buscar solucions al problema de la sequera.