Una eina més, una excusa menys

Saber com serà el nostre territori en el futur, degut al canvi climàtic, es una dels temes d’interès per la societat penedesenca i d’arreu, així, el com estarem, que farem, on...son reptes, que cal encarar i que gracies a l’informe MAR 1 MedECC (http://www.medecc.org/wp-content/uploads/2021/11/MedECC_MAR1_SPM_CAT.pdf), es podrà fer en base a dades objectives, contrastades, amplies i generades des de una perspectiva global. 

Cada any des de 1995, el Premi Nord-Sud del Consell d'Europa reconeix iniciatives que defensen causes relacionades amb els drets humans, la democràcia i l'estat de dret. Destacant la importància de l'associació i el treball conjunt en la cooperació nord-sud en la mediterrània, davant dels reptes globals comuns (https://www.medecc.org/award-ceremony-of-the-north-south-prize-of-the-council-of-europe-awarded-to-the-medecc-9-december-2021-lisbon/). 

El Premi Nord-Sud 2020 del Consell d'Europa s’ha lliurat a la Xarxa Mediterrània d'Experts en Canvi Climàtic i Ambiental (MedECC per l'elaboració de la primera avaluació científica sobre l'impacte del clima en el medi ambient i la societat a la conca mediterrània. 

La xarxa MedECC constitueix un exemple concret de la visió del mar Mediterrani com a espai compartit de pau, desenvolupament i drets humans, que va donar lloc a la creació, fa vint-i-cinc anys, del Procés de Barcelona. El premi també s’ha lliurat a la Comissió Internacional contra la Pena de Mort (ICDP). 

La cerimònia s’ha celebrat el 9 de desembre de 2021 a Lisboa (Portugal). 

En aquest informe, han participat diverses investigadores i investigadors d’institucions espanyoles, i entre elles, l’IRTA hi ha participat coordinant i col·laborant en el capítol ALIMENTACIÓ (http://www.medecc.org/wp-content/uploads/2021/05/MedECC_MAR1_3.2_Food.pdf), i també amb col·laboracions, en el capítol AIGUA (http://www.medecc.org/wp-content/uploads/2021/05/MedECC_MAR1_3.1_Water.pdf) tots dos aspectes capitals per al nostre país, ja que les projeccions de futur indiquen una pèrdua de productivitat agrícola del 17% en alguns llocs i cultius cap al 2050; que els desembarcaments totals procedents de les pesqueries mediterrànies han disminuït un 28% entre el 1994 i el 2017 i que el 2050, és probable que l'escalfament, l'acidificació i la contaminació de l'aigua redueixin la productivitat marina, afectin la distribució de les espècies i desencadenen l'extinció local de més del 20% dels peixos i invertebrats marins explotats actualment en aquest mar; que les pertorbacions als mercats mundials de productes agrícoles i marins, probablement causades per canvis ambientals en altres llocs, poden agreujar els efectes locals del canvi climàtic, sobretot, perquè la majoria dels països mediterranis són importadors nets de cereals i farratge, qual afecta la nostra ramaderia i per tant el sistema alimentari.

El temps corre molt ràpid i els reptes es fan cada vegada més grans, amb aquest informe, entre d'altres, es disposa d'eines, fetes també aquí, que seria bo i desitjable, s'aprofitessin també aquí i ja. 

Resum executiu de l’informe en català http://www.medecc.org/wp-content/uploads/2021/11/MedECC_MAR1_SPM_CAT.pdf


Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !

 

 

 

 

 

Penedès Guia

El Santoral de la setmana

Dijous dia 2
Anastasi, M.D. de l’Araceli

Divendres dia 3
Felip, Jaume, Antonina

Dissabte dia 4
Silvà, Florià, Gotard

Diumenge dia 5
Àngel, Amador, Martí, Irene

Dilluns dia 6
Domènec, Beneta, Justí

Dimarts dia 7
Sixt, Eovald, Benet II

Dimecres dia 8
Maria, Eladi, Miquel

Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

REDACCIÓ 

 93 890 00 11 (Ext.01)
691 484 842

Olga Aibar
(Redactora en cap)
redaccio@ elcargol.com

Lorena Del Amor
(Redactora) 
penedes
@ elcargol.com

GESTIÓ COMERCIAL 

93 890 00 11 (Ext. 02)

Montse Calzado
692 189 896
comercial@ elcargol.com

Noelia García
625 414 156
comercial2@ elcargol.com

DISSENY I MAQUETACIÓ 

93 890 00 11 (Ext. 03)

Abdelghafour Eddalai
publicitat
@ elcargol.com
elcargol
@ elcargol.com