Construir respectant l’entorn, l’objectiu de l’economia circular

En un context de canvi climàtic i amb les societats d’arreu del món cada cop més sensibilitzades en mirar d’aconseguir uns mètodes de producció que siguin respectuosos amb el medi ambient, el concepte d’Economia Circular s’ha establert i fet un espai també al món de la construcció.

Fa temps que s’afirma que la construcció és un sector clau en aquesta economia circular desitjada, i tal i com assenyalen els indicadors europeus, l'elevat consum de recursos i de generació de residus en aquest sector, indiquen un ampli camp de millora al respecte.

Les dades a Europa afirmen que el sector desaprofita entre el 10 i el 15% dels materials per a la construcció a causa de la ineficiència dels sistemes utilitzats, i una altra xifra que esgarrifa és que el 60% de les oficines construïdes no es fan servir i hi ha fins a 11 milions d'habitatges buits a Europa.

En aquest sector i amb aquestes xifres doncs, construir seguint paràmetres respectuosos amb el medi ambient és un repte necessari que demana redissenyar les formes en què les societats es proveeixen d'edificació i d’infraestructures, replantejar com es defineixen els espais i fer que aquests es mantinguin de la millor manera, es relacionin entre ells i, en el millor dels casos, beneficiïn l’entorn mediambiental. I de tot plegat, la millor conclusió és que, com deia el poeta Miquel Martí i Pol, en aquest àmbit –com malauradament gairebé en tots-: “Tot està per fer i tot és possible”. I en el terreny concret de la construcció, i sobretot a les grans ciutat, les oportunitats per a la circularitat són múltiples.

Hi ha iniciatives professionals i sectorials que conviden a l’optimisme en l’àmbit de la construcció circular com ara la posada en marxa, ara fa uns anys, de la Unitat de Medi Ambient i la consultoria en energia i sostenibilitat de l'àrea tècnica del Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Barcelona (Cateb), i que fa ja més de 14 anys que treballa en l’àmbit de la promoció, la formació especialitzada, amb publicacions i l’assessorament especialitzat en el camp de la rehabilitació, la restauració, el manteniment i els aspectes mediambientals en la construcció d’edificis.

És interessant també posar en valor la eina MARKETCons, una iniciativa del Cateb i que, amb el suport de l'Agència de Residus de Catalunya, té l’objectiu de promoure la reutilització de productes de la construcció per tal d'apropar-nos més a un model d'economia circular.

És responsabilitat del sector, i en l’àmbit de la construcció de tots i totes els seus membres, i les empreses de les nostres comarques en podrien ser pioneres, el produir i construir amb materials que es puguin reaprofitar en tota la fase de cicle de vida de l'edifici i els productes de la construcció des de l'extracció de matèries, el seu transport, l’ús, la gestió de residus i la valorització.

Dissenyant per a una millor modularitat, un fàcil desmuntatge i reparació, evitant així malbaratar energia i fent-ho sempre a partir de mètodes respectuosos amb el planeta. De manera que, en la mesura del possible, tots plegats deixem aquest planeta en les millors condicions per a les noves generacions que venen per darrera.


Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !

 

 

 

 

 

Penedès Guia

El Santoral de la setmana

Dijous dia 25
Marc, Ània, Calixta

Divendres dia 26
Isidor, Anaclet, Marcel·lina

Dissabte dia 27
M.D. de Montserrat, Zita

Diumenge dia 28
Pere Chanel, Prudenci, Cirí, Valèria

Dilluns dia 29
Caterina de Siena, Ramon, Robert

Dimarts dia 30
Sofia, Pius V, Amador, Pere, Lluís

Dimecres dia 1
Josep, Jeremies, Orenç

Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

REDACCIÓ 

 93 890 00 11 (Ext.01)
691 484 842

Olga Aibar
(Redactora en cap)
redaccio@ elcargol.com

Lorena Del Amor
(Redactora) 
penedes
@ elcargol.com

GESTIÓ COMERCIAL 

93 890 00 11 (Ext. 02)

Montse Calzado
692 189 896
comercial@ elcargol.com

Noelia García
625 414 156
comercial2@ elcargol.com

DISSENY I MAQUETACIÓ 

93 890 00 11 (Ext. 03)

Abdelghafour Eddalai
publicitat
@ elcargol.com
elcargol
@ elcargol.com