Foto: Fèlix Miró
L’alcalde de Font-rubí, Xavier Lluch (Impulsem-Junts), va ser investit, de nou, president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès el 17 de juliol passat, amb els vots de Compromís Municipal i Candidatura de Progrés. És conseller del Consell Comarcal des del 2015, president del Consell Comarcal des del novembre de 2017 i alcalde de Font-rubí des de 2007.
Quin balanç fa de l’acord de govern entre Junts i el PSC, que s’ha renovat aquesta legislatura?
Hi va haver una bona entesa durant la darrera legislatura entre l’equip de Junts i del PSC i ha continuat. Gràcies a la confiança mútua entre els dos partits hem pogut fer un nou equip de govern per liderar tant els projectes que venen de l’anterior legislatura com les propostes que tenim de cara al futur.
S’han produït canvis en l’estructura de govern?
En les persones sí, perquè la junta de govern és gairebé tota nova, però en l’estructura no tant. Hem volgut donar un punt més d’importància a la comunicació i, per això, hem creat una vicepresidència per explicar més a la població tot el que fem, que presidirà el martinenc Albert Tort. També seguim en la línia que el president del Consorci de Promoció Turística, l’alcalde de Gelida, Lluís Valls, també sigui vicepresident de l’ens, perquè li volem donar al consorci el protagonisme que ha de tenir.
Quina és la tasca principal del Consell Comarcal?
El Consell Comarcal està per ajudar els ajuntaments. Aquí atenem problemàtiques conjuntes entre municipis petits. Som aquell telèfon que tenen per fer realitat els projectes. En aquesta legislatura ens hem enfocat molt en donar als consistoris serveis tècnics en diferents àmbits, a través dels nostres funcionaris. També gestionem el transport escolar i les beques-menjador. Aquestes són les responsabilitats que tenim delegades per llei. Altres qüestions que no són obligades, però sí prioritàries per a nosaltres, són l’escola de música comarcal, que ja té més de 400 alumnes, i que ens ofereix la possibilitat que, en un municipi petit, un alumne pugui estudiar qualsevol instrument. A més, cada cop se subvencionen més els projectes mancomunats entre municipis.
Quin és el pressupost de l’ens?
El pressupost anual del Consell és d’uns 12 milions d’euros. La majoria es destinen a l’àrea de serveis a les persones.
Quins són els projectes més immediats?
Hi ha molts projectes engegats i qüestions importants per a la comarca els fonaments dels quals s’han posat en l’última legislatura. Ara estem acabant el Penedès 360, un FEDER que ha estat molt llarg perquè s’havien de fer projectes turístics sostenibles a diversos municipis de la comarca. Ara estem acabant un altre per posar enllumenats més eficients i un projecte de biomassa a Torrelavit. També tenim dos projectes grans adjudicats, un a nivell dels serveis socials, per ajudar que la gent gran pugui viure sola amb l’ajuda de les noves tecnologies i promoure l’envelliment actiu a la llar, i l’altre és el Penedès Ciclable, amb un finançament de dos milions d’euros provinents de fons europeus. Els serveis socials tindran un protagonisme molt rellevant i donaran un pas de gegant, ja que estem reformant la casa Jané i Formosa per encabir aquest servei, que ha anat creixent constantment i ja aglutina més de seixanta persones dels 200 treballadors directes i indirectes que té el Consell.
En què consisteix el Penedès Ciclable?
El projecte consisteix en la creació d’un itinerari cicloturístic que connecti actius turístics i rutes cicloturístiques de referència. Aprofitant els vials de servei de la C-15, es construirà una ruta ciclable i agrícola de 15 quilòmetres, entre Sant Pere de Riudebitlles i Olèrdola, per tal de potenciar turísticament el territori i millorar-ne la mobilitat. Fa molt temps que estem esperant el projecte del departament de territori de la Generalitat per poder-lo ensenyar als sindicats agraris i als municipis per on passa la via i “beneir-lo”. A més, hem pressionat molt perquè els vehicles agraris tinguin un vial lateral per poder circular amb seguretat.
En l’àmbit de la promoció econòmica quins altres projectes teniu?
Hem tirat endavant el projecte Talent, treball i tecnologia fomentant la digitalització dels cellers i dels agricultors, posant sensors d’humitat i de míldiu a les vinyes que ens donen moltes dades. També hem treballat en la reindustrialització de Robert Bosch, que va per bon camí. Seguim amatents a les possibilitats d’inversió que hi hagin i tenim una pàgina de polígons amb tots els serveis.
Olga Aibar Toro
Fotos: Fèlix Miró