Joan Amat Domènech (la Granada, 1981) duu la política a la sang. El seu avi, Joan Domènech, va ser la seva inspiració a l’hora d’introduir-se en aquest món, en ser alcalde del municipi del 1979 al 1991. Joan Amat va entrar per primer cop com a regidor del consistori per Entesa per la Granada-AM l’any 2011.
L’any 2019 va encapçalar la llista del partit i va guanyar les eleccions, però un acord entre CiU i el PSC el va deixar a l’oposició. Ara és l’alcalde de la Granada per ERC-AM des del 17 de juny. També va ser conseller comarcal des del 2019 al 2023. Des de l’any 2000 treballa com a mecànic a l’empresa Joan Cortiada, SA. Ha col·laborat en diverses entitats del municipi. Fins dilluns la Granada viu seva Festa Major.
Quins són els actes principals de la festa?
Aquí tenim dos actes que són el pal de paller de la Festa Major. Un és la part històrica, la de la pujada del ruc al campanar i l’altre és la mostra de vins i caves. De la festa també destacaria la diada castellera, perquè és una manera de potenciar la nostra cultura, ja que una diada simbolitza el màxim actiu cultural que tenim a Catalunya.
Aquest any actuaran els Xicots i la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau.
Normalment tenim tres colles, però aquest any només hi seran dues per un tema de calendari. Els Xicots sempre han volgut venir aquí i ho han posat fàcil. No han mirat mai la part econòmica, fet que és important perquè podem pagar el que podem pagar, i ells sempre s’han adaptat i senten aquesta diada com a seva. És una comunió que tenim entre l’ajuntament i la colla, sigui qui sigui qui governi. Les altres dues colles les hem d’anar sempre buscant, però nosaltres valorem molt aquestes ganes, perquè no exigim cap castell concret. Però s’han vist grans castells, perquè les colles que venen van a màxims.
La pujada del ruc al campanar és un acte que el va a veure gent d’arreu.
Sí. No és un correfoc normal, sinó que comença amb una cercavila amb totes les entitats i acaba amb la pujada del ruc, un espectacle que dura uns vint minuts aproximadament, i amb el castell de foc. Han passat diferents generacions i aquesta tradició continua; per tant està més que arrelada.
Durant anys havia participat a la festa.
Sí, com membre de la colla de diables, a la pujada del ruc i ara com a espectador. Al final tots hi acabem participant i això és molt important, que la gent s’involucri i en tingui ganes. De fet, jo ho recomano a tothom perquè és una manera d’integrar-se al municipi a nivell social i cultural. Jo sempre he col·laborat molt amb la festa i l’he viscuda des de dins, però no només amb aquesta, sinó en totes. Però quan em vaig començar a involucrar en la política em vaig desvincular de les entitats, i quan la deixi, segurament em tornaré a involucrar en alguna, perquè a casa no m’hi ser estar.
Quanta gent col·labora en l’organització?
En global podríem ser entre unes 150 o 200 persones les que estan vinculades directa o indirectament amb la Festa Major. Cal dir que nosaltres només portem tres setmanes al govern, per tant, els actes ja estaven organitzats per l’anterior, sinó seria impossible muntar-ho tot.
Com creus que la viurà aquest any com a alcalde?
Serà diferent. L’he viscuda com a membre d’entitat, com a regidor i ara ho faré com a alcalde. La sensació que tindré en aquell moment no sé com serà.
Enguany teniu un pregoner artista.
Sí, el farà el Josep Almirall-Llusià i crec que ens farà un molt bon pregó i es mostrarà tal com és ell, que és el que es busca d’un pregoner, que expressi el seu sentiment sobre la Festa Major i el municipi en general.
Abans parlava de la mostra de vins i caves, un referent al municipi
Sí, jo ja hi col·laborava abans de ser regidor i ara, com a alcalde. Aquesta mostra és la de més proximitat que podem trobar, fins i tot diria que molta gent de la comarca valora més la mostra que no pas el Vijazz, que és un concepte totalment diferent. El preu és diferent i no hi ha tanta aglomeració de gent.
Però quan coincideixen es deu notar molt a la mostra.
Sí, i és un mal de cap per a tots plegats. Considero que s’ha de posar en valor que la Festa Major de la Granada fa molts anys que se celebra el segon cap de setmana de juliol, i que el Vijazz ha vingut després. És cert que la nostra és més comarcal, però crec que ens hauríem de plantejar tots plegats que si el Vijazz ha de ser un referent a nivell nacional i internacional, el que no s’ha de fer és contrarrestar les mostres locals. A més, crec que, al final, els elaboradors treuen més rendiment de les mostres locals, perquè interactuen més amb els visitants. Però cadascú té el seu concepte i cal respectar-lo.
A la Festa Major enguany vindrà la Mariona Escoda, guanyadora del programa Eufòria de l’any passat. Serà un gran reclam.
Sí, el concert es farà demà a partir de les 22h a l’esplanada del Centre Cívic i segurament l’omplirem, però prioritzarem que hi puguin assistir els veïns del municipi.
Olga Aibar Toro