Vilafranca i la economia del coneixement

 

Mentre al debat territorial, empresarial i als diversos mitjans de comunicació de la comarca i vegueria continua instal·lada, amb les seves respectives bondats i/o perversitats, la antiga idea de com més creixement de l’activitat industrial de transformació millor pel territori, el que no es veu o, més ben dit, el que no s’acaba d’assumir i transmetre, és que els factors motor de la riquesa, del desenvolupament, han canviat. 

És necessari que les polítiques públiques incorporin models de desenvolupament sostenible que contemplin tant la diversificació en els generadors de riquesa com una progressiva transició cap a una producció basada en la ciència i la tecnologia avançada, fonamentada en la recerca i l’educació superior. De fet més del 60% de treballadors de les economies més desenvolupades són treballadors del coneixement, que manipulen i interpreten informació en lloc de manipular màquines. 

En aquest context Vilafranca, que s’ha posicionat arreu com a capital del vi, ha posat la primera pedra per situar-se com a font de coneixement i revulsiu per afavorir la diversificació en la creació de riquesa del Penedès. De fet un bon exemple és el que ha succeït en els darrers dies; Vilafranca s’ha estrenat com a seu universitària, l’han situada com a capital de la filosofia a Catalunya per la Càtedra UB Llorens i Barba i ha acollit la jornada tècnica de l’IRTA, Institut d’Investigació de la Generalitat de Catalunya. 

El paper que jugarà el Grau d’Infermeria de la URV i altres estudis o seus universitàries que puguin instal·lar-se en un futur en el foment de la innovació i l'emprenedoria és de gran importància. No hi ha dubte que la seva presència a Vilafranca augmentarà l’atractiu del Penedès per la implantació de centres tecnològics i/o científics, i afavorirà la formació continuada, juntament amb l'increment d'educació general. Es pot convertir en un pol d’atracció del coneixement i s’ha de fer una aposta clara per fer-ho possible. 

Al costat de tot això, també afavorirà el desenvolupament social i en breu es convertirà en un agent econòmic important, pels efectes multiplicadors derivats de la demanda de béns i serveis vinculats simplement a la seva presència. Així, podem valorar-la com a generadora de riquesa en termes de producció, renda i ocupació. 

És un punt de partida que cal continuar enfortint, doncs aquest és el camí. Benvinguda Economia del Coneixement!!


Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !

 

 

 

 

 

Penedès Guia

El Santoral de la setmana

Dijous dia 18
Eleuteri

Divendres dia 19
Lleó IX, Papa, Vicenç

Dissabte dia 20
Agnès, Sulpici, Oda

Diumenge dia 21
Anselm, Silví

Dilluns dia 22
Caius, Soter, Agapit I

Dimarts dia 23
Jordi, Gerard, Adalbert

Dimecres dia 24
La Divina Mesericòrdia, Fidel, Gregori, Benet, Pere

Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

REDACCIÓ 

 93 890 00 11 (Ext.01)
691 484 842

Olga Aibar
(Redactora en cap)
redaccio@ elcargol.com

Lorena Del Amor
(Redactora) 
penedes
@ elcargol.com

GESTIÓ COMERCIAL 

93 890 00 11 (Ext. 02)

Montse Calzado
692 189 896
comercial@ elcargol.com

Noelia García
625 414 156
comercial2@ elcargol.com

DISSENY I MAQUETACIÓ 

93 890 00 11 (Ext. 03)

Abdelghafour Eddalai
publicitat
@ elcargol.com
elcargol
@ elcargol.com