LA DO PENEDÈS, A DEBAT

La Denominació d’Origen Penedès està immersa en un nou Pla Estratègic amb la vista posada al 2030. Són moltes les qüestions que s’hi plantegen. El debat és obert a tots els agents que en formen part: elaboradors, embotelladors, cooperatives, viticultors i Administració (INCAVI).

Els reptes són evidents en aquest temps amb una crisi eterna de preus del raïm i l’estancament o davallada de les vendes de vi a la restauració i botigues especialitzades. Vivim una situació complicada, raó de més per debatre el futur entre tots. Per als viticultors, la DO s’associa amb exigències qualitatives cada dia més importants i que no es tradueixen en un increment del valor i del preu del raïm emparat per la DO Penedès. El raïm de la màxima qualitat ha de situar-se per sobre de l’euro per quilo. Actualment, el raïm més seleccionat i ecològic, no de passa dels 80 cèntims, encara lluny de les cotitzacions del raïm negre a finals dels noranta.

La línia qualitativa i de prestigi de la DO sembla que disposi d’un ampli consens dins del Consell Regulador. S’està parlant de si les vinyes cal que tinguin o no una inscripció única, quines normes han de regir, en cas de continuar, els escumosos de la DO Penedès, actualment sota el nom genèric de “Clàssic Penedès”.

També hi ha la inquietud d’incorporar els anomenats vins naturals, o de baixa intervenció vitícola i enològica, per tal que disposin d’una normativa específica per aquest tipus de vins, actualment amb tendència a créixer.

Un altre tema que hi ha sobre la taula és el tracte que cal donar a les varietats. Actualment tenim el xarel·lo com a bandera de la DO Penedès per a vins blancs. Es parla de com cal actuar amb les altres varietats blanques i negres, autòctones i recuperades.

De ben segur que hi haurà polèmica respecte de les anomenades varietats híbrides vitis-vinifera amb d’altres gèneres de ceps actualment no autoritzades en l’àmbit de la Unió Europea.

També s’està plantejant si la DO Penedès ha de ser o no totalment d’agricultura ecològica. Actualment, una part significativa del vi ja es comercialitza sota el segell del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE). El tema de si la DO Penedès ha d’esdevenir ara DO Qualificada, com el Priorat i la Rioja, és un altre dels temes a aclarir.

A la zona vitícola del Penedès hi conviuen la DO Penedès, la DO Cava i la DO Catalunya. Cal implementar un protocol de relació amb aquestes DO amb qui compartim territori, i amb totes les altres, així com amb els vins elaborats aquí però al marge de les DO.

També caldria definir les relacions amb l’INCAVI (Institut Català de la Vinya i el Vi) i amb d’altres administracions, i posar en marxa un protocol d’actuació a la DO Penedès i/o a d’altres DO. Amb totes aquestes qüestions a debat, tenim feina a fer per consolidar un model de prestigi i valor afegit.


Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !

 

 

 

 

 

Penedès Guia

El Santoral de la setmana

Dijous dia 18
Eleuteri

Divendres dia 19
Lleó IX, Papa, Vicenç

Dissabte dia 20
Agnès, Sulpici, Oda

Diumenge dia 21
Anselm, Silví

Dilluns dia 22
Caius, Soter, Agapit I

Dimarts dia 23
Jordi, Gerard, Adalbert

Dimecres dia 24
La Divina Mesericòrdia, Fidel, Gregori, Benet, Pere

Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

REDACCIÓ 

 93 890 00 11 (Ext.01)
691 484 842

Olga Aibar
(Redactora en cap)
redaccio@ elcargol.com

Lorena Del Amor
(Redactora) 
penedes
@ elcargol.com

GESTIÓ COMERCIAL 

93 890 00 11 (Ext. 02)

Montse Calzado
692 189 896
comercial@ elcargol.com

Noelia García
625 414 156
comercial2@ elcargol.com

DISSENY I MAQUETACIÓ 

93 890 00 11 (Ext. 03)

Abdelghafour Eddalai
publicitat
@ elcargol.com
elcargol
@ elcargol.com