Més seguretat a la Vegueria del Penedès

Les notícies sobre ocupacions il·legals i dades delinqüencials a la Vegueria del Penedès surten cada dos per tres als diaris. Ocupacions abusives de cases, plantacions de marihuana i robatoris són un trident que preocupa molt al territori.

Tenim prou Mossos d’Esquadra a la Vegueria del Penedès? Veiem que ens diuen les dades. Segons les dades del 2019 al conjunt de la Vegueria del Penedès (476.000 habitants) tenim al voltant de 550 Mossos d’Esquadra repartits e la següent manera en les 4 comarques. Al Baix Penedès 134 efectius, al Garraf 167 efectius, a l’Alt Penedès 142 efectius i la comarca de l’Anoia 103 efectius. En aquests efectius trobem a tota l’escala funcionarial. En conclusió, la ràtio de mosso/habitant a la Vegueria del Penedès és de 1mosso/863 habitants.

Aquestes dades si les comparem amb la resta de Vegueries són molt deficitàries. Sobretot si les comparem amb Vegueries amb la mateixa o població semblants. Al Camp de Tarragona (523.000 habitants) hi ha una plantilla de 1313 efectius, i una ràtio de 1 mosso/ 400 habitants. A la Vegueria de Girona (755.000 habitants)  hi ha una plantilla de 1842 efectius, i una ràtio de 1 mosso/ 410 habitants. Finalment, a la Vegueria de la Catalunya Central (403.000 habitants) els mossos tenen una plantilla de 772 efectius, i una ràtio de 1 mosso/ 522 habitants.

Com podem veure els efectius del cos de Mossos d’Esquadra a la Vegueria del Penedès està mal dimensionats en termes d’efectius per habitant. Cal posar-hi una solució si volem tenir una Vegueria del Penedès on puguem donar resposta a les nostres necessitats, amb un mosso per cada 863 habitants, la cosa està difícil.

A més a més, una altra dada que reforça aquesta manca d’efectius, són les plantilles de la Policia Local. Curiosament, la Vegueria del Penedès és l’única Vegueria que té més efectius e Policia Local que de Mossos d’Esquadra (dades 2018). A la Vegueria del Penedès comptem amb una Plantilla de 704 efectius, 150 més efectius que els Mossos d’Esquadra.

Amb aquestes dades podem afirmar que, proporcionalment, les polítiques de Seguretat recauen més en els nostres Ajuntaments que en la pròpia Generalitat. I creiem que cal un compromís del Govern de la Generalitat i del Departament d’Interior amb el nostre territori.

Tenim sistemes urbans consolidats i amb població suficient per tenir Comissaria de Mossos d’Esquadra, Calafell-Cunit, Piera-Masquefa, i Sant Sadurní d’Anoia-Gelida-Subirats, són alguns d’aquest exemples.

En el cas de Calafell-Cunit tenim una població al voltant dels 50.000 habitants i a l’estiu podem arribar a 200.000 habitants, i no tenim cap Comissaria.

Molts dels nostres pobles i municipis no podem donar exclusivament una resposta a moltes de les problemàtiques que tenim, especialment el temes de les ocupacions. Per manca de mitjans, i perquè molts dels nostres municipis tenen una extensió i una tipologia urbanística, urbanitzacions allunyades, que fan quasi impossible el control del territori.

Per tot això ens calen més Mossos d’Esquadra, perquè per població no tenim els que tenen les altres Vegueries, però sobretot per reforçar la feina que es fa des dels Ajuntaments, que sols no poden fer front als reptes que tenim per endavant. 

@jaumecasanas


Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !

 

 

 

 

 

Penedès Guia

El Santoral de la setmana

Dijous dia 18
Eleuteri

Divendres dia 19
Lleó IX, Papa, Vicenç

Dissabte dia 20
Agnès, Sulpici, Oda

Diumenge dia 21
Anselm, Silví

Dilluns dia 22
Caius, Soter, Agapit I

Dimarts dia 23
Jordi, Gerard, Adalbert

Dimecres dia 24
La Divina Mesericòrdia, Fidel, Gregori, Benet, Pere

Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

REDACCIÓ 

 93 890 00 11 (Ext.01)
691 484 842

Olga Aibar
(Redactora en cap)
redaccio@ elcargol.com

Lorena Del Amor
(Redactora) 
penedes
@ elcargol.com

GESTIÓ COMERCIAL 

93 890 00 11 (Ext. 02)

Montse Calzado
692 189 896
comercial@ elcargol.com

Noelia García
625 414 156
comercial2@ elcargol.com

DISSENY I MAQUETACIÓ 

93 890 00 11 (Ext. 03)

Abdelghafour Eddalai
publicitat
@ elcargol.com
elcargol
@ elcargol.com