Foto: Cedida per l'equip investigador de la URV.
L'índex de calor a la plaça de la Vila de Vilafranca durant la diada de Sant Fèlix va arribar als 38 graus, una xifra que se situa dins del llindar de precaució màxima.
Els mesuraments del passat 30 d'agost els va fer un equip investigador del departament de Geografia de la Universitat Rovira i Virgili (URV), que està duent a terme un estudi per conèixer l'afectació del canvi climàtic a les diades castelleres. L'equip de la URV ha triat algunes de les diades més importants i amb més assistència de públic per desenvolupar la seva recerca, una de les quals és la de Sant Fèlix de Vilafranca.
Òscar Saladié, membre de l'equip investigador, explica que la primera fase de l'estudi va consistir a analitzar les temperatures i la humitat des del 1951. En el cas de Vilafranca, les temperatures han augmentat 0,34 graus per dècada des d'aleshores. Tanmateix, aquestes dades es van recollir en el seu moment a zones de l'entorn de les viles i no directament a les places. Per aquest motiu, aquest estiu han recollit in situ les dades d'onze diades.
Saladié exposa que el passat 30 d'agost es van col·locar dos sensors a la plaça de la Vila, un a l'ombra i un altre a una zona on va tocar el sol gairebé tota la diada. La temperatura màxima registrada va ser de 34,6 graus, a les 14.30h, quatre graus més que a l’estació meteorològica que hi ha entre Vilafranca i la Granada. “La diferència és sobretot per l’entorn en el qual se situen els sensors. Uns es troben en terreny agrícola i els altres estaven a una plaça plena de gent i envoltada d'edificis, que absorbeixen la calor”, expressa el professor del departament de Geografia.
La temperatura màxima registrada per Sant Fèlix, si es creua amb la humitat obtinguda, va fer que l'índex de calor se situés en 38 graus, dins del llindar de precaució màxima i prop del llindar de perill, la qual cosa pot derivar en marejos i cops de calor.
Paral·lelament al càlcul de temperatures i humitat, l'equip de la URV està organitzant tallers amb diferents colles castelleres per saber quines són les condicions més favorables per a les actuacions des de la seva perspectiva i quines mesures consideren prioritàries per adaptar-se al canvi climàtic i la seva viabilitat econòmica, tècnica i sociocultural.
La intenció final dels investigadors és conèixer l'impacte del canvi climàtic en el món casteller i posar a la disposició de les colles el seu estudi, dut a termes des de la Càtedra URV per a l’Estudi del Fet Casteller, per tal que puguin tenir dades acurades en les quals basar-se si consideren convenient prendre mesures que ajudin a combatre la calor de les diades.