Una de les llevadores ‘històriques’ de Vilafranca, Lurdes Artís, amb més de quatre dècades de servei a la comarca, s’acaba de prejubilar, als 64 anys d’edat. El 10 de juliol es va acomiadar de les seves companyes amb un sentit discurs. A banda de ser llevadora, fa 19 anys va fundar el grup Aurora per a famílies amb dol perinatal i va engegar la preparació maternal a l’aigua al Complex Aquàtic de Vilafranca, fa 24 anys.
Per què has decidit jubilar-te abans d’hora?
Ara era el moment, perquè totes les llevadores veteranes havien anat jubilant-se. Calien aires nous, i jo volia dedicar més temps a la família en general. També tinc diversos projectes que vull impulsar, com ara fer formacions de ioga per a embarassades, entre d’altres activitats i necessitava temps per fer-los realitat.
Ser llevadora era la teva vocació?
Sí, m’agrada moltíssim la meva professió. De fet, acostumo a dir que sóc ‘comadrona’, paraula que vol dir ‘estar al costat de la mare’, ja que llevadora vol dir ‘llevar’, i els nadons s’espavilen molt bé per arribar a néixer. La comadrona és una professional que acompanya en tots els moments de la vida de la dona i la seva família, i molt especialment, està al costat de les mares, que són les que porten la vida.
Quan vas començar com a llevadora a Vilafranca?
Vaig estudiar infermeria i després em vaig especialitzar en llevadora, en tenir com professor d’obstetrícia el doctor Mestres, que ens va explicar molt bé aquesta especialitat i em va motivar a fer-la. En aquell moment, una altra estudiant, la Sussi, ja havia acabat la carrera i estava fent guàrdies a la clínica Sant Ramon i li vaig preguntar què calia fer per ser llevadora. Ella em va adreçar a la Maternitat, on vaig començar a fer les pràctiques, i la formació, i l’octubre del 1981 ja era llevadora, amb 21 anys.
Què és el que més t’agrada de la teva feina?
El que més m’agrada és el tracte humà i proper cap a les persones, les dones i les seves famílies, el fet d’acompanyar-les en les diferents etapes de les seves vides des del naixement, passant per la joventut, l’edat adulta i la maduresa. Com també acompanyar-les quan hi ha algun cas de pèrdua d’un fill o filla. El naixement d’un fill és un moment tant màgic com especial i únic de la vida de les persones. Per definir-lo seria estar al servei de la vida. Sóc una persona molt curiosa, autodidacta i tastaolletes. M’agrada aprendre coses diverses. També viatjar, per això vaig fer de cooperant a diferents països com Nicaragua, Ghana o el Senegal, on vaig fer xerrades de capacitació a les parteres i acompanyaments en el part, entre d’altres feines.
I el que menys?
De la meva feina no canviaria quasi res, però de l’organització de la sanitat canviaria moltes coses, ja que les persones que organitzen, moltes vegades, no saben les dificultats reals, perquè no treballen directament en la tasca diària, i per tant, desconeixen els problemes i les necessitats de les persones usuàries.
Ha canviat molt l’atenció a la salut sexual i reproductiva des dels centres sanitaris els darrers anys?
Sí, ha canviat molt des que vaig estudir l’especialitat de llevadora fa 42 anys, quan només ens formaven per l’assistència al part. Però uns deu anys després, més o menys , ja ens vam anar formant sobre planificació familiar, educació sanitària, aleshores educació maternal, preparació al postpart, ensenyament del mètode simptotèrmic per ajudar a les dificultats en la fertilitat, com també com a mètode anticonceptiu i d’autoconeixement del cicle menstrual, grups informatius sobre l’etapa de la menopausa (climateri), la sexualitat en les diferents etapes de la vida, i els problemes com la incontinència urinària i la reeducació del sòl pèlvic.
El Programa d’Atenció a la Dona (PAD) de la comarca és pioner en diversos aspectes.
Sí, vam organitzar la primera tarda jove de Catalunya, juntament amb el Centre Jove d'Atenció a les Sexualitats (CJAS) i el segon Programa d’Atenció a la Dona de Catalunya, després de Granollers. Per tant, vam ser pioneres en iniciar totes les competències que actualment estan a la cartera de serveis del CatSalut. Més endavant s’ha ampliat a molta més població i a més temes, sobretot darrerament a les Infeccions de Transmissió Sexual (ITS), que estan augmentant molt. També s’han reactivat molt les tardes joves, conjuntament amb l’ajuntament. Alhora, les llevadores i les infermeres de salut i escola estan fent tallers als instituts de secundària de la comarca.
Moltes dones han passat per la teva consulta al llarg d’aquestes quatre dècades. Amb moltes d’elles hauràs creat un vincle molt gran.
Sí, he sigut molt feliç desenvolupant la meva feina. Per això vull agrair les dones i les seves famílies la gratitud que he rebut i el reconeixement que he tingut per part seva.
Olga Aibar Toro