Foto: Firart Vilafranca.
El Firart de Vilafranca va posar el punt final a la seva 36a edició el passat dissabte. Aquest any s’ha mantingut el format multidisciplinari i el sorteig com a substitutiu de l’antiga subhasta, novetats que es van incorporar el 2022 amb el canvi de direcció del projecte i l’inici de la segona etapa de la fira. El sorteig ha estat un èxit, ja que s'han venut 589 butlletes, la xifra més elevada fins ara.
Les butlletes venudes suposen 5.890 euros, que es destinaran a la Festa Major. "Realment veiem que és una alternativa més assequible, que facilita la participació de molta més gent que no pas una subhasta”, exposen les directores del Firart, la fira i mercat d'art que coincideix amb la Festa Major de Vilafranca.
“Aquest any tornem a estar molt contentes per la rebuda del Firart per part dels artistes i pel volum d’afluència de gent”, comenten des de l’organització. El Firart, que enguany es duia a terme del 22 al 31 d’agost, ha estat visitat per milers de persones. "I hem detectat un creixement de l’interès dels visitants per peces de disciplines com la fotografia i la joieria”, afegeixen.
Aquesta vegada s'havien presentat 71 candidatures per participar, de les quals se n'han acceptat només 40 per garantir el bon funcionament de l'espai expositiu, a la Capella de Sant Joan. Dels 40 artistes seleccionats, vuit presentaven obres de volum (joieria, ceràmica, escultura, talla i fotografia amb volum), una de les apostes del nou equip directiu del Firart, format per Cristina Gallardo, Joana Sadurní i Joana Salvadó.
La selecció dels artistes va anar a càrrec d’un jurat format per l’organització del Firart, l’equip d’administradores i administradors de la Festa Major 2024, el professor de l’Escola Arsenal Jordi Gibert, la professora de l’Institut Milà i Fontanals Anna Vallès i la historiadora de l’art Lourdes Mallart. Aquest jurat, juntament amb Xavi Freixedas, representant de la Fundació Pinnae, és també l'encarregat d'escollir el guanyador del Premi Pinnae, una col·laboració de la Fundació que brinda a l’artista guanyador l’oportunitat d’exposar de manera individual al Fòrum Berger Balaguer.
Aquest any la guanyadora del Premi Pinnae ha estat la ceramista sadurninenca Maria José Torres. "El fet que enguany el premi se l’endugui una ceramista posarà valor a aquesta disciplina, més desconeguda i molt diversa, que sovint no es mira amb una òptica que s’estengui més enllà del vessant més decoratiu. A més, també serà un repte per adaptar la sala d’exposicions a una nova proposta”, comenta l’organització. D'altra banda, la guanyadora del Premi Pinnae 2023, Júlia Rios (de nom artístic Guliap) va inaugurar la seva exposició el passat dia 27, i es podrà visitar a l’Aula de Cultura del Fòrum Berger Balaguer fins al 29 de setembre.
Un sorteig d'èxit
El sorteig ha comptat amb una obra cedida per cadascun dels artistes participants i es va celebrar el passat diumenge en un acte públic amb tots els guanyadors al Teatre Casal, on escollien la peça que s’enduien a casa. Des de l’organització comenten que any rere any estudien la manera de fer que aquest acte sigui també un moment per donar a conèixer més a fons els artistes.
Com a novetat del 2024, alguns dels artistes del Firart han pogut participar en entrevistes al programa L’estiu és nostre! de Penedès Televisió. "La presència dels artistes als mitjans de comunicació ens ajuda a fer més pedagogia del món artístic i apropar estils i tècniques diverses al públic general”, explica la direcció. “Aquest és un dels nostres objectius principals: que tothom pugui entendre què hi pot haver darrere una obra d’art i que la gent que visiti el Firart o altres exposicions retalli distàncies, tant amb els artistes com amb l’art en si”.
Finalment, des de la direcció de Firart insisteixen en la importància dels mecenes i col·laboradors del Firart, així com en la implicació d’entitats de la vila i al suport de l’Ajuntament de Vilafranca i la Fundació de la Festa Major, que aquest 2024 ha incorporat el Firart al seu paraigua. Les bases per participar en la següent edició es donaran a conèixer la primavera del 2025.